Skriva CV och Personligt brev

Skriva ett CV men vad är det egentligen och vad ska det innehålla kan man fråga sig.

Curriculum vitae (CV) är det latinska namnet för levnadsteckning som bokstavligen betyder "levnadsbana, livslopp".[1] Ett CV är en sammanställning av kunskaper, erfarenheter och färdigheter enligt Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Curriculum_vitae).

 Wikipedia ger en bra beskrivning av ett CV: en sammanställning av kunskaper, erfarenheter och färdigheter.

Gå igenom den utbildning du haft/har och vilka kunskaper har det gett dig, gör en lista av dina kompetenser. Fokusera på huvudämnet t.ex. turism, media management, företagsekonomi etc. Har du läst en kurs i något som du vet arbetsgivare efterfrågar mycket t.ex. ett speciellt datorprogram tryck på det med i ditt CV att du kan hantera detta program. Ta med både kunskap ifrån gymnasiet, högskola och universitet.

Erfarenheter: vad har du arbetat med och vad för erfarenheter har det gett dig, fråga dig det själv och gör en lista med dina erfarenheter. Till exempel arbetet som säljare har gjort mig bättre på att bemöta människor. Tänk även igenom om du har några andra färdigheter (personliga egenskaper) duktig på datorer, stresstålig, kreativ etc. 

Nedan kan du ta och kolla på en mall jag har gjort som kan ge dig lite idéer på hur ett CV kan se ut. Men det bästa är att skriva sitt cv själv och använda mallen som stöd, så ta inga färdiga mallar och bara fyll i minsta möjliga.

När det kommer till det personliga brevet så skriv ett riktigt bra personligt brev. Det finns många som förespråkar att du ska ändra det personliga brevet eller till och med skriva ett nytt anpassat efter varje jobb du söker. Jag tycker du inte ska göra detta ändra högst lite grann men inte mer då du ska vara ditt personliga brev. Det jag menar är att var ärlig och skriv inte dit egenskaper du inte har bara för det låter bättre, för en arbetsgivare ska känna att det är denne killen/tjejen vill vi anställa. Den personen ska vara du inte någon som du låtsas vara i ditt personliga brev. Eftersom stämmer inte din personlighet överens med brevet kommer de anställa någon som inte är du, och det kan leda till att du vantrivs på jobbet eller presterar dåligt då du inte har de personliga egenskaper som passar just denna tjänst.

Någonstans innerst inne vet du med att du aldrig kommer trivas med att låtsas vara någon annan i längden. Ärlighet varar längst som man brukar säga och få dem vilja anställa dig för precis den du är därför behöver du inte ändra på det personliga brevet för du är samma person oavsett vart du jobbar även om man anpassar sig lite efter sin arbetsplats.


cv1.jpg

CV 2 sidor slut sida 1

cv2.jpg

Slut sida 2 av 2 CV

Personligt brev Max 1 sida

pbrev.jpg