Skriva CV och Personligt brev 2012

Under de senaste månaderna har jag fått mycket ny kunskap inom jobbsökande och detta blogginlägg ska fokusera på att skriva ett CV och Personligt brev. Du kan även läsa mer om att skriva ett traditionellt CV på http://www.jobbb.se/skrivacvpersonligtbrev. I detta inlägg ska jag dela med mig om hur du kan göra ett mer personligt och modernt CV som sticker ut ur mängden. 

Det finns en del saker som kan vara bra att göra innan vi börjar med själva skrivandet och det är att börja att fundera på vilket är mitt drömjobb. I mitt falll som vill arbeta med marknadsföring och försäljning måste mitt CV spegla detta och vad menar jag med det?

Om vi börjar vid marknadsföring som är ett brett område finns det en del saker som kan vara bra för alla marknadsförare att kunna och det är grafisk design program som Photoshop och Indesign. Genom att göra ditt CV i ett sådant program får potentiella arbetsgivare direkt ett kvitto på dina kunskaper samt att ditt CV blir genast mer intressant i en bunt med ofta ett tiotal andra CV:n. 

Det första du tänker är att kanske du inte söker jobb inom markandsföring eller jag kan inget om photoshop. Låt inte dessa saker skrämma dig. Jag har själv på egen hand lärt mig Photoshop och vill du ha hjälp på vägen att bli duktig med programmet besök hemsidan http://www.moderskeppet.se/grunderna/grunderna-i-photoshop-cs6/.

Här kan du gratis ta del av många användbara tips och kurser i programmet, det är sedan upp till dig hur mycket du vill fördjupa dig i programvaran. Om du haft bild i skolan så vet du hur jobbigt det kan vara att börja med ett tomt papper och måla ett motiv detsamma gäller med ett CV. Ofta har människor svårt att veta vart de ska börja därför är CV mallar väldigt populära och inom Photoshop kan du med skaffa mallar. Det har jag själv gjort via denna sidan http://graphicriver.net/search?utf8=%E2%9C%93&term=corporate+flyer 

Jag tänkte börja med att visa hur mitt CV blev när det var klart! Detta kan ge lite inspiration senare går jag inte lite mer på tanken bakom designen och hur jag formulerat och varför.

nytt-personligtbrev-bild-1.jpg

Om vi börjar med texten i det personliga brevet så gäller följande.

Börja gärna med en kort och stark introduktion av dig, Jag heter ex Mikael Nilsson och är en väldigt driven och amibitös person. Jag har lätt för att skapa relationer och att bemöta personer över telefon. Vidare är jag serviceinriktad och har bra nerver vilket gör att stressade situationer är inte svåra att hantera för mig.

I detta korta stycke på ca 3-5 meningar presenterar du dig med hjälp av olika egenskaper som du har och dessa ska vara de egenskaper som verkligen speglar dig som person. Men vilka egenskaper du själv anser du har och de som omgivningen uppfattar kan vara olika. 

Därför be gärna 2-4 personer i din omgivning som känner dig väl försöka beskriva vilka egenskaper de förknippar starkt med dig. Är Mikael vår exempel person verkligen driven, ambitiös, relationsskapande, serviceinriktad och stresstålig? Kanske har han andra bra egenskaper som han inte tänkt på att nämna som att han är en väldigt pålitlig person, duktig som talare/presentatör, glad etc. 

Vidare fråga även dessa personer vilka är dina mindre bra sidor och egenskaper som du borde jobba mer på? Svårt att passa tider, inte praktisk, jobbar på bra men lite långsam i sitt arbetstempo etc. 

Denna övning gör att du lär känna dig själv bättre och lättare förstår hur din omgivning uppfattar dig dvs hur även en potentiell arbetsgivare lär uppfatta dig under en intervju därför är det viktigt att din bild av dig stämmer överens med ditt personliga brev. Det visar att du känner dig själv bra och medveten om dina styrkor och svagheter.

När vi kommer till nästa stycke så kan man välja om man vill börja med sin utbildningsbakgrund eller sin yrkesmässiga bakgrund. Jag har valt att börja med utbildningen i mitt brev och det bör du göra främst om du har en längre utbildning eller relevant utbildning som passar bra in på jobbet du söker. I detta stycke ska du tänka vad har jag fått utav mina studier? Vad har jag som person med mig för kunskaper och färdigheter som kan bidra till att jag gör ett bättre jobb än den som inet läst min utbildning? 

Du som läst exempelvis ekonomi kan säga att du har en bred kunskap inom ekonomi. Vidare har du väldigt goda kunskaper om budgetering och kalkylering då du läst flera kurser inom desa områden. Min C-uppsats som jag skrev för revisionsföretaget A har gjort att jag fått bättre inblick och förståelse för branschen.

Om du läst en KY utbildning kanske du mer ska betona att du har fått mycket bra teoretisk kunskap men framförallt framhäva att din utbildning inneburit en stor del praktiska uppgifter och delmoment. Eftersom du i praktiken fått genomföra många arbetsuppgifter som är relevanta för den tjänst du söker kommer det gå snabbt för dig att lära dig dina arbetsuppgifter på nya jobbet. Kanske har du haft praktik eller LIA period hos ett företag då kan du gärna nämna det med.

I nästa stycke går vi in på din arbetslivserfarenhet och här gäller det bestämma sig i vilken ordning skall du börja? Senaste  arbetet först eller ska det vara i slutet av stycket. Personligen tycker jag om att börja med mitt första jobb och sluta med det sista. OBS! tänk på att har du varit anställd på många företag ta med de anställningar som du tror är av intresse för den potentiella arbetsgivaren. Exempel om du söker jobb i butik kan du ta med att du tidigare arbetat i butik samt att du jobbat som telefonförsäljare, medan du kan utelämna att du jobbade som vaktmästare en sommar. 

Börja likadant på detta stycke med tanken och frågan vad har dessa anställningar gett mig för kunskap och erfarenhet? Gjorde jag nåt extra bra på dessa företag som är värt att ta upp? Exempelvis kan Lisa Olsson skriva att hennes anställning som telefonförsäljare gett henne stor erfarenhet av att bemötta människor på telefon, gjort henner mer stresstålig samt van att arbeta emot en försäjningsbudget vilken hon ofta överskred genom hårt arbete. Vidare under anställningen i butik blev Lisa en ännu duktigare försäljare. Då Lisa är väldigt driven och kreativ skapade hon en del annonser som butiken sen använde för att annonsera i tidningar som gav ökad försäljning. Tänk på att inte bli för långdragen i det personliga brevet utan skriv emellan ca 2-5 meningar om vad varje anställning. VIKTIGT att tänka på är att ta med dina egenskaper i texten om anställningarna, som exempel: Lisa kan skriva att mina högt strävande ambitioner under min tid som telefonförsäljare lyckades jag knyta många kunder till företaget. 

Men människor jobbar inte hela tiden utan de har även en fritid så nästa stycke går väldigt kort in på just detta ämne. Om du är med i någon förening eller organisation som du tror är relevant att du lyfter fram så gör detta här på 2-4 meningar.

Mikael Nilsson kan skriva att genom att vara aktiv i följande företagsnätverk nätverk 1, nätverk 2 och nätverk 3 har jag fått en insikt om hur värdefullt och givande nätverkande är. Om Mikael sedan varit med och startat upp ett av dessa nätverk eller kanske sitter i någon styrelse/ledning så belys gärna detta under intervjun där du får berätta mer om dina intressen men håll dig kortfattad. Du ska visa att du är en driven och social kompetent person och vill arbetsgivaren sen veta mer detaljer om något nätverk eller din roll i det lär han ställa en följdfråga.

Nu har vi kommit till det sista stycket (exempel längre ner) och avslutningen ska vara stark , personlig och gärna lite rolig med glimten i ögat för att sedan avslutas på ett proffessionellt sätt. Nedan hittar ni hur jag skrivit min avslutning på brevet.

Jag börjar först med att påpeka att jag vill fortsätta att utvecklas det visar att du har mål i karriären och är driven.

Sedan går jag in på ett fritidsintresse där jag gjort bra ifrån mig detta gjorde jag av olika skäl, ett för att visa att trots lite erfarenhet kan man vara riktigt duktig på något. Skäl två var att få en rolig och lättsam avslutning som piggar upp den  som läser brevet och ger intryck av att du är en person med humor vilket är en bra egenskap.

Efter det roliga stycket blir jag igen allvarlig i brevet och svarar på den viktigaste frågan på ett kort sätt: Varför ska de anställa mig? I en intrevju kan du gå in mer på vad det är som du kan bidra med som gör denna positiva skillnad.

Sist men inte minst skriver jag att jag hoppas de blivit intresserade av mig och att jag ser fram emot att få träffa dem. Detta visar att du vill ha deras uppmärksamhet för du vill komma till en intervju då detta just det företag du vill arbeta för och denna tjänsten är mycket intressant för dig.

Vidare kan inte alla frågor och funderingar en arbetsgivare ha besvaras på en A4-sida. Ja ett personligt brev bör aldrig vara  längre annars är risken stor att arbetsgivaren tycker det ser för krävande ut att läsa dina 2-3 sidor. Fatta dig kort och håll antingen relevant så det du skriver är saker som faktiskt är intressant för arbetsgivaren att veta om dig.

Sedan avslutas brevet med att arbetsgivaren gärna får kontakta dig om denne har någon fråga eller annat de undrar över.

EXEMPEL avslutning personligtbrev. 

"Jag vill nu fortsätta att växa som försäljare, Jag har tidigare spelat bowling i 1 år och har ett

personbästa på 238 p av 300 p.  I Marknadsföring och försäljning har jag över X år av erfarenhet. därför levererar jag en strike varje arbetsdag.

 

Så vill ni ha en god lagspelare hos er som gör skillnad?

då är det mig ni ska välja!

 

Jag hoppas att jag väckt ert intresse och ser fram emot ett personligt möte.

Hör gärna av er om ni har några frågor mina kontaktuppgifter finns nedan. 

 

Med vänliga hälsningar 

Ditt namn"

Nu är det dags att kolla på rutorna till vänster om det personliga brevet.

Här hittar vi följande om vi börjar överst Namn och sedan en bild på dig. Du behöver inte ta en bild där du ler som jag gör på denna bild dock uppfattas leende och glada människor mer attraktiva och de flesta gillar folk som är glada. Dock inom vissa yrken kan det vara bättre med en seriösare bild som är mer neutral utan leende. Det känner du bäst själv dock kan jag rekommendera att göra bilden svart/vit då arbetsgivare oftast skrivet ut ett CV utan färg. Därför är det viktigt att testa hemma själv, i skolan eller annanstans där du kan skriva ut ditt CV utan färg för att se hur det blir. 

Efter bilden har jag skrivit ner mina främsta styrkor dvs bra personliga egenskaper jag besitter. Längre ner står det kort i nästa ruta om mina fritidsintressen vilket ger mer information och du som läsare lär känna mig lite bättre som person.

Sist men inte minst ha alltid med kontaktuppgifter, helst både på CVet och det personligabrevet. Det ska vara enkelt och smidigt ifall en arbetsgivare vill få tag på dig, ta med Hem tel nr, Mobil och Epost så kan arbetsgivaren själv välja vilket sätt de vill kontakta dig på. Man kan även ta med information som Adress, Post nr, Ort, Person nr och kontaktuppgifter till referenser. Dock rekommenderar jag att skriva "referenser ges vid förfrågan" på det sättet har du mer kontroll och koll på vilka företag som ringer dina referenser samt kan du förberedda en referens att företag A kommer att ringa dig angående tjänsten x hos dem. Dina referenser kan bli irriterade om de ständigt rings upp av olika företag då du sökt många jobb.

nytt-cv-bild-2.jpg

Nu har vi kommit till CV delen och där är det samma sak som i det personliga brevet skriv ner vad dina arbetserfarenheter och utbildningar har gett dig för något. Exempel studier: Mina studier gett ökad kunskap om något, utbildningen har gett mig mer förståelse för, jag studerade med internationella stundenter som givit mig erfarenhet att samarbeta med människor ifrån skilda kulturer.

När det gäller arbetserfarenheten skriv ca 3-5 meningar om varje anställning och håll det kort. Exempel som anställd i butik lärde du dig hantera en kassa men det är ofta inget som är svårt och något som arbetsgivaren tar för givet du kan om du jobbat i butik innan. Här kan du istället belysa att du förbättrat din social kompetens, blivit bättre på att hantera människor, blivit en bättre säljare etc.

I CV delen har jag valt att ta med dator kunskaper detta kan vara speciella program, affärssystem, Office etc.

Under denna ruta har jag skrivit Meriter där jag lyfter fram det jag gjort innan som jag vill betona, det är medlem i föreningar, stipendium, priser du vunnit relaterat till arbete ex månadens medarbetare, säljare, etc

Sist har vi rutan Bra att veta,

Där har jag tagit upp språkunskaper, Körkort samt att jag gjort militärtjänstgöring, här är det ganska fritt vad du anser är bra för en arbetsgivare att veta. Det kan även vara tillgång till bil, truck körkort etc.

Lycka till med ditt CV och be gärna andra korrekturläsa CVet innan du söker jobb skarpt med det. Vidare testa gärna olika färger på text, olika typsnitt det är viktigt att ett CV är lätt att överblicka, läsa och sticker ut ifrån mängden av andra CV:n.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 nov 2012