Jobbb- Hur det är att vara arbetslös

Hur det är att vara arbetslös är inget jag anser du kan förstå om du inte varit arbetslös själv.  Systemet fungerar efter behov, ju mer behov du har av information och hjälp desto mer information och hjälp försöker de olika institutionerna ge dig. Många skriver in sig som arbetslös hos arbetsförmedlingen via en blankett sen står du där och ser ut som ett frågetecken då du inte har en aning vad som komma skall. Du blir ombedd att fylla i dina uppgifter och ett CV i arbetsförmedlingens databas samt hjälper de dig om hur du kan söka jobb via deras sida platsbanken. Efter det får du prata med en handläggare som fyller in information om vilka yrken du är intresserad av så dessa kommer automatiskt upp i deras databas.  Den första tiden som arbetslös får du som ungdom ersättning via a-kassan beroende på om du har jobbat sex månader efter du tog studenten eller innan du började studera. A-kassan ger dig väldigt lite pengar och det är kanske deras sätt att kunna motivera dig att snabbare hitta ett arbete. Efter tre månader blir du inskriven i ungdomsgarantin om du är mellan 20 till 25 år. Där förklarar arbetsförmedlingen hur du fyller i blanketten som lämnas till försäkringskassan och lite allmänt om hur du kan söka jobb samt vilken hjälp du kan få. 

Vad som händer rent emotionellt är att du känner dig ofta nere och deprimerad över att du inte har ett jobb men även bristen på sysselsättning kan få dig att ha en dålig dag. Eftersom du nu som arbetslös inte har någon struktur eller ett schema att följa varje dag som i skolan eller på ett arbete. Vidare söker du jobb och ibland får du komma på intervjuer vilket inger hopp och självförtroende. Ju längre tiden går desto mer börjar du ofta anklaga dig själv eftersom det måste vara dig det är fel på, och det är därför ingen vill anställa dig. Ovissheten att inte veta när du kommer få ett jobb tar ofta ut sin rätt och det blir svårt för nära och kära att uppmuntra dig genom att säga det kommer att lösa sig för de vet heller inte när det löser sig.  Därför är det viktigt att komma ihåg att arbetsmarknaden är tuff idag och även med en bra utbildning är det svårt att få jobb speciellt som ung då de flesta unga saknar någon större arbetslivserfarenhet. Men hur ska ungdomar få någon erfarenhet om ingen ger dem en chans. Det är otroligt viktigt att du som har en familjemedlem, sambo, pojkvän/flickvän, fru/man eller kompis som är arbetslös att stötta denna och vara delaktig, samt närvarande när t.ex. denne har en telefonintervju. Vidare när du är arbetslös så blir du väldigt fixerad på att har du inget jobb så har du inte gjort något framsteg sen du först blev arbetslös, vilket aldrig är sant. Har du uppbackning av någon/några under denna tid kommer de kunna se de där små framstegen du inte ser själv. Du har kanske blivit bättre på att prata i telefon, bättre på att våga besöka företag för att presentera dig, gör bättre ifrån dig på intervjuer när du tränar hemma, skriver bättre personliga brev osv.

Det finns dagar där man känner sig nere och det är okej att ha sådana dagar. Det kan hjälpa att bara gå ut och gå en stund för att rensa tankarna eller åk bort till någon släkting/kompis en helg för att byta miljö det kan göra gott. Det viktiga är att inte ge upp sluta inte söka jobb för eller senare kommer du hitta en arbetsgivare som både ser potentialen du har och vågar chansa på dig. Därför är det oerhört viktigt att behålla sitt självförtroende för tror du inte på dig själv kan du inte förvänta dig att någon annan kommer att tro på dig heller. Se till att träna och hålla igång då det kommer att få dig att må bättre och samt är ett bra sätt för att skingra tankarna ibland. Att ta ett jobb du inte egentligen vill ha kan ändå vara en början då det ofta är mycket lättare att få ett nytt jobb om du redan idag har ett jobb men glöm inte målet och fortsätt söka det jobb du drömmer om eller liknande jobb som kan hjälpa dig att nå drömjobbet i framtiden.

Sammanfattningsvis är du inte den enda arbetslösa personen i Sverige utan det finns många som är arbetslösa då det är arbetsgivarens marknad idag.  Se till att ha stöd från någon när du är arbetslös det hjälper otroligt mycket. Ge inte upp, förr eller senare kommer din chans, ju mer jobb du söker desto större chans har du att få jobb speciellt om du redan idag har ett jobb som du inte trivs med. Men viktigast av allt är att du kommer till insikt med att du klarar mycket mer än du tror, att vara arbetslös är väldigt jobbigt och kan sätta en oerhörd stor press på dig. Press ifrån din omgivning, arbetsförmedlingen, din familj och nära och kära, försäkringskassan och a-kassan, alla i din förra klass som hittat jobb allt detta kommer att sätta press på dig. Det finns två typer av människor, vissa som utsätts för press och de viker sig och faller ihop medan andra fokuserar och arbetar hårdare. Du kommer att inse mycket om dig själv och kanske ändra dina värderingar. Framförallt kommer du att inse värdet av pengar och att inte döma folk som är arbetslösa då du nu vet själv hur svårt det är att få ett jobb. Har du en partner så kommer detta testa ert förhållande och ett perfekt tillfälle för dig som partner visa att du älskar din partner, och finns där för honom/henne även under de dåliga stunderna i livet.  Så upp med hakan och tänk tillbaka när du var liten fanns det säkert nåt du aldrig trodde du skulle klara som t.ex. cykla, vinna någon tävling, klättra upp för hela väggen osv men du klarade det för du var envis, bestämd och gav inte upp med andra ord väldigt målinriktad. Glöm aldrig målet och ge inte upp men samtidigt tänk på alla steg du tagit närmare målet, att även de små stegen räknas som mini segrar. Därför ska du inte enbart fokusera på att få drömjobbet utan även vägen dit. Precis som en låt kan peppa alla på en förfest måste du hitta ett sätt att peppa dig själv och någon som kan ge dig en spark där bak när det behövs då du har en dålig dag.  Ge inte upp förr eller senare löser det sig om du bara kämpar på med att fortsätta söka jobb, tror på dig själv och gör ditt bästa så kommer du att fixa detta.